קרנות פילנתרופיות: כל מה שרציתם לדעת
קרן פילנתרופית היא קרן שפועלת ללא מטרת רווח. הקרנות הללו מעניקות סיוע לעסקים וליזמים, לרוב בתנאים טובים משמעותית ממה שמימון מטעם הבנקים או מימון חוץ בנקאי יציע לכם. הקרנות הללו צוברות ממון הודות לתרומות ממקורות שונים כמו קהילות יהודיות אמידות, מעסקים מבוססים כלכלית בישראל ומגורמים עסקיים אחרים.
סוגי הקרנות
אם ניסיתם אי פעם לקבל תרומה עבור עמותה שאותה אתם מייצגים, בוודאי אתם כבר מודעים לקושי בקבלתה. על קרנות פילנתרופיות מוטל עומס בקשות רב וזהו מקרה קלאסי של רב הביקוש על ההיצע. לכן חשוב לדעת מהם סוגי הקרנות, על מנת שתוכלו לפנות לקרן הנכונה.
- קרנות תפעוליות: קרנות המפעילות פרויקטים שונים למען הקהילה באופן עצמאי.
- קרנות המחלקות מענקים: הקרנות מממנות פרויקטים או משתתפות במימון עבור עמותות, אך אינן מעורבות בהפעלת הפרויקט. למעשה זוהי זרוע פיננסית לא כל פן אדמיניסטרטיבי.
- קרנות משולבות: ישנן כמה קרנות המשלבות בין השניים, מבצעות חלק מהפרויקטים, ומממנות אחרים.
באילו נושאים ניתן לפנות לקרנות?
ישנם תחומי פעילו רבים לקרנות הפילנטרופיות, ולמעשה כל מה שיכול לעזור לאנושות ולכדור הארץ להיות מקום טוב יותר נכלל בנושאי הטיפול. בין הבולטים ביותר נציין: חינוך, שירותי בריאות, פיתוח עדה או קבוצה מוחלשת כלשהי, סיוע למוסדות דתיים, שירותים חברתיים, איכות הסביבה, מדע וטכנולוגיה, אומנות ותרבות, מחקרים רפואיים, זכויות אדם ושמירתם, ופרויקטים רב-תחומיים.
קרנות פילנתרופיות בישראל
בישראל פועלות כמה קרנות שמציעות את שירותיהן לקהלים שונים ונרחבים. ישנן קרנות פרטיות ואחרות פועלות בשיתוף פעולה בין הסוכנות היהודית וקהילות יהודיות ברחבי העולם.
מי יכול לפנות לקבלת מימון?
אם אתם מגייסים כספים עבור מוסד ללא כוונות רווח (מלכ"ר) העוסק בפעילות למען הקהילה בארץ ובחו”ל, תוכלו לפנות לקרנות הפילנתרופיות לשם קבלת מימון. תחום נוסף בגיוס הכספים הרלוונטי הוא עבור בתי חולים ומוסדות רפואיים. באמצעות התרומות ניתן לסבסד שירותים רפואיים למעוטי יכולת או להקים מחלקות חדשות במוסד הרפואי, כך שתושבי הפריפריה לא ייאלצו לנסוע מרחקים ארוכים לבתי החולים במרכז. גופים נוספים שיכולים לקבל כספים הן חברות שדווקא הוקמו למטרת רווח, אך פועלות בתחום התמחותה של הקרן. כך הדבר הוא גם לאנשים פרטיים, כמו למשל קרנות לעידוד קולנוע, מוזיקה, או יצירה ישראלית. הקרנות הפילנתרופיות מעבירות כספים גם לאנשים פרטיים לרוב מעוטי יכולת או אוכלוסיות מוחלשות, לצורך לימודים גבוהים והשתלבות בחברה.
איך מגישים פנייה?
עליכם להכין שיעורי בית ולעשות הכנה מקדימה מקיפה. בדקו את תחום פעילותה של קרן ההתמחות שאליה אתם רוצים לפנות, בין אם בארץ ובין אם בחו"ל, ובחנו האם התחום שבו אתם פועלים רלוונטי עבורה. יש לזכור שרוב המימון ניתן לטובת פרויקט מסוים ולא עבור פעילות שוטפת. הכינו מסמך המתאר בפירוט את פעילותכם, את הפרויקט שאותו אתם רוצים לממן, ואיך הפרויקט הזה מסייע לאוכלוסייה. מיותר לציין שאם מדובר בקרן בין-לאומית עליכם להכין את הבקשה באנגלית. בין אם הבקשה מוגשת בעברית ובין אם באנגלית, העבירו עליה עריכה והגהה על מנת שתהיה מקצועית ככל הניתן. אם ישנה יותר מקרן אחת שפועלת בתחום, הגישו את הבקשה לכמה קרנות, שהרי רוב הבקשות נדחות וכך יש סיכוי גדול יותר שאחת הקרנות תקבל את בקשתכם.
אל תתייאשו אם תידרשו להציג מסמכים והוכחות נוספים. זכרו שלא מעט כסף עומד כאן על הכף ויש הרבה יותר מבקשים ממקבלים, ולכן הקרנות בוחנות בשבע עיניים כל הצעה על מנת לוודא שכספי התורמים זורמים למקומות הנכונים, בהתאם למטרות הקרן ולחזונה.